Er zijn veel verschillende soorten massages. Toen ik de diagnose fibromyalgie nog niet had, kreeg ik, bij de fysiotherapeut, zachte massage om mijn hand en pols weer soepel te krijgen nadat mijn arm 5 weken in het gips had gezeten. Deze massage hielp alleen niet, dit is ook te lezen bij mijn medische geschiedenis jaar 2011. Ik ben toen overgestapt op dry needling.

In 2018 ben ik via een bijeenkomst van de patiëntenvereniging Fibromyalgie En Samenleving (FES) in contact gekomen met een masseur. Tijdens de massage die ze geeft gebruikt ze allerlei technieken van verschillende massages om de mensen zo goed mogelijk te helpen. Zij doet aan sportmassage, ontspanningsmassage, stoelmassage, Thai yogamassage, voetzonemassage, gezichtsmassage en Tok Sen Massage.

Als ik een afspraak bij de masseur maak, dan is de pijn zo erg dat ik niet meer kan slapen van de pijn en dry needling op dat moment ook niet genoeg pijnverlichting geeft. Mijn rug zit dan echt goed vast, wat dan uitstraalt naar andere lichaamsdelen. Een zachte massage helpt bij mij dan ook niet. De masseur kan dan ook niet zachtjes masseren om alles los te krijgen, maar de massage is niet pijnlijk. Na de massage ben ik ook vaak 1 of 2 dagen beurs, maar daarna ben ik ongeveer 3 weken van de erge pijn af.

Het liefste zou ik regelmatig naar de masseur gaan, maar dit zou dan een grote kostenpost worden omdat de massagebehandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering.

 

massage

Bron: http://www.massagemobiel.nl/