Nice Social Bookmark

Over mij

Ik ben Natalie Kramer, ik ben 22 jaar oud en ik strijd voor erkenning van Fibromyalgie.
 
Toen ik 14 jaar oud was is bij mij de Fibromyalgie begonnen, met hevige pijn in mijn pols. De huisarts kon niet vinden waar de pijn vandaan kwam, en stuurde mij door naar de reumatoloog. Die dacht dat ik het tunnelsyndroom had. Doordat hij dit dacht, moest ik een zenuwonderzoek ondergaan, waar vervolgens niks uit kwam.“Het gaat vanzelf wel weer over”zei de reumatoloog. De pijn in mijn pols werd wel wat minder, maar ging nooit helemaal weg. Daarbij kreeg ik ook nog last van mijn knieën. Dus ik ga voor de zoveelste keer naar de huisarts, en die zei “Het zijn groeipijnen, die gaan vanzelf wel weer over”. Het was om gek van te worden, want je neemt wel aan wat de huisarts zegt, maar in je achterhoofd weet je en voel je dat er meer aan de hand is.
 
Een diagnose
 
Onderhand was ik 16 geworden en werd de pijn in mijn pols alleen maar erger, dus ging ik maar weer naar de huisarts. Hij stuurde mij door naar een orthopeed, en die zei “Het is een overbelasting van de pols, door overmatig gebruik van de computer”. De oplossing volgens hem was om mijn arm 6 weken in het gips te houden. Na 4 weken werd de pijn voor mijn gevoel inderdaad minder, maar toen na 6 weken het gips er weer af mocht, kwam de pijn net zo hevig terug. Daarna werd ik doorverwezen naar een fysiotherapeut, die met oefeningen en massages de pijn uit mijn hand en pols probeerde weg te halen. Nog steeds ging de pijn niet weg, en toen ben ik overgestapt naar Dryneedling. Dat is een soort fysiotherapie waar ze met naalden je spieren los prikken. Na een aantal behandelingen waren mijn spieren los, maar helaas verdwenen de klachten niet. De fysiotherapeut adviseerde mij om terug te gaan naar de reumatoloog. Die heeft toen nog meer onderzoeken bij mij gedaan. Toen er niks uit al die onderzoeken kwam, kreeg ik de diagnose fibromyalgie. 
 
Mijn advies
 
Nu ga ik nog steeds om de week naar Dryneedling, zodat mijn spieren soepel blijven. Ik heb de fibromyalgie nu onder controle, doordat ik blijf bewegen en mijn spieren elke 2 weken los laat maken. Mijn advies naar fibromyalgie-patiënten is, ga met mate bewegen en zorg dat je spieren soepel blijven. De klachten gaan hierdoor niet weg, maar je kunt wel normaal functioneren.